Beroerde situatie.

Mijn vader is nu 24 uur in het ziekenhuis. Een mogelijke oorzaak is een kies die enkele dagen ervoor was getrokken. Om dat mogelijk te maken moest hij even stoppen met de bloedverdunners en plaspillen die hij gebruikt sinds zijn hartaanval. En hoewel hij er daarna weer aan begint is er kennelijk toch een stolseltje ontstaan.
De gevolgen zijn enorm. Mijn vader is grotendeels verlamd aan zijn rechterzijde en zijn linkerkant is ook aangetast. Hij is verder zijn spraakvermogen kwijt, ook al probeert hij nog wel wat te zeggen. Hij kan niet meer slikken waardoor er een sonde is gebracht zodat hij nu via een slangetje naar zijn maag wordt gevoed. Hij is ook niet meer in staat om op papier woorden te vormen wat op zich het communiceren bemoeilijkt. En voor mijn vader is dat enorm frustrerend. Ondertussen is er ook bloed in zijn urine aangetroffen wat wil betekenen dat hij nog lang niet veilig is. De eerste 24 uur heeft hij gehaald maar de komende weken worden kritisch.

Wat zijn zijn overlevingskansen? Ik heb vernomen dat 1 op 3 mensen na een herseninfarct binnen een jaar overlijdt doordat het lichaam te veel schade heeft opgelopen. Dit hangt vaak ook af van hoe snel er medische hulp werd gegeven. Hoe sneller, hoe beter. Van de overige personen heeft 70% vaak last van geestelijke problemen, zoals begrip, emoties en gedrag. Ongeveer 40% houdt blijvend ernstig lichamelijk letsel over. Een beroerte is dan ook een der grootste oorzaken van invaliditeit en ook een der grootste doodsoorzaken.
Maar er is een goede kans op herstel. Het eerste jaar is het meest kritische. Daarna is het alleen nog maar leren leven met de ongemakken van de gevolgen van de herseninfarct. Voorlopig kunnen alleen maar afwachten tot we meer weten van wat mijn vader straks allemaal nog kan. Hij is nog geen kasplantje maar kan nog enigszins bewegen en heeft controle over zijn linkerhand. Hij kan nog zien en luisteren en al zou dit nog het enige zijn dat hij voor de rest van zijn leven nog kan, het is voor hem al een zegening dat het niet erger is. We gaan er nu aan werken om hem zo veel mogelijk weer te laten herstellen.