Nieuwe ABN-AMRO phishing email!

(Dutch warning about a phishing email targeting ABN-AMRO customers. As it targets Dutch people, I write it in Dutch. Sorry…)

2017-06-16.png

Vandaag weer een spam-bericht in mijn spambox ontvangen waarin men weer probeert om mensen op een link te laten klikken. Ik heb het maar meteen als “Phishing” aangemerkt maar het is een beetje onbegrijpelijk dat mensen hier soms toch intrappen want als je goed oplet zie je dat er niets van klopt!

Eerst en vooral komt de email binnen op een account die ik niet gebruik voor deze bank, hoewel ik er wel een account heb. Dit toont maar weer eens aan hoe praktisch het is om je eigen domeinnaam te hebben met een catch-all mailbox zodat je een oneindig aantal email adressen kunt aanmaken.

Andere waarschuwingen zijn de spaties in de datum, de titel “Trouwe Cliënt” en enkele andere taal- en stijlfouten in de tekst. Zo klinkt “betaal kaart” best raar als het om een betaalpas gaat. Duidelijk een gevalletje Google Translate.

Ook het verhaal erachter is vreemd want de bank heeft problemen in hun IT systemen en daardoor moet de klant opeens actie ondernemen? En zolang dat niet gebeurt is de account geblokkeerd?

Interessanter wordt het als je de bron van de email beter gaat controleren. De afzender maakt gebruik van een sub-domein van sodelor.eu en mogelijk is dit gehele domein een phishing-site. In ieder geval heeft het sub-domein een phishing pagina waarin het PayPal nabootst. Sowieso zou je PayPal als afzender verwachten, maar goed. Sommige mensen zijn idioten…

De email bevat ook een URL die verwijst naar een Russische website en dat verbaast mij niets. Russische domeinnamen worden vaak door hackers misbruikt omdat deze vaak eenvoudig te hacken zijn.

Als je verder de bron nakijkt zie je dat deze via de Duitse kundenserver.de worden verstuurd. Dit domein is ondertussen al op diverse blacklists geplaatst wegens de grote hoeveelheid spam die ermee wordt verzonden.

Maar goed, de meest duidelijke detectie dat dit spam is, is omdat het in mijn spam-folder zit.